Haber

İSTANBUL’DA SU TASARRUFU İÇİN “PERLATOR” DAĞITILACAK

İSKİ, kentteki kuraklığa karşı tüketimi yüksek abonelerden başlamak üzere musluklara su aparatı takılacağını duyurdu. İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz, “Tüketimi yüksek abonelerimizden başlayarak ücretsiz olarak dağıtıyoruz, montajı da arkadaşlarımız yapıyor” dedi. Solmaz, “Personel giderlerimiz, enerji, elektrik ve dövizdeki artış ortada olduğu için eylül ayında zam isteyeceğiz. Kullandığımız kimyasallar ve yedek parçalarda ciddi döviz girişi var, o yüzden eylülde zam isteyeceğiz” dedi. .”

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) verdiği bilgiye göre dün prestijiyle barajlardaki doluluk oranı yüzde 35.94’e geriledi. Söz konusu veriler son 9 yılın aynı dönemine göre en düşük oran olarak kayıtlara geçti. Sık sık su tasarrufu yapan yetkililer, soruna da çözüm arıyor. İSKİ yakında ‘havalandırıcı’ adı verilen musluk aparatlarının dağıtımına başlayacak. Ayda 20 metreküp kullananların musluklarına aparat takılacak. İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz, hayata geçirilecek tasarruf tedbirlerini anlattı.

“YÜZDE 40 TASARRUF”

Aylık kullanımı 20 metreküpü geçenlerin musluklarına aparat takılacağını anlatan İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Solmaz, “Alibeyköy veya Istrancalar’da barajın tamamlanması su sıkıntısı anlamına gelmiyor. Bütün şehri entegre bir şekilde susuz bırakın.Yakında 300 milyon 400 milyon metreküp suyumuz olacaktı orada.Dolayısıyla doluluk oranımız asla yüzde 50’lerin, 60’ların altına düşmez.Baraj bitmediği için karşılarız. Kullandığımız suyun neredeyse yüzde 100’ü yağmur suyundan.Bazı bölgelerde musluğu açtığınızda basınç çok yüksek oluyor.Basınç çok yüksek olduğu için su birden fazla kademede akıyor.Bu ne bize ne de size fayda sağlar. Bundan dolayı bu basıncı azaltacak, suyu daha fazla dağıtacak ve daha fazla su kullanmanızı sağlayacak aparatlar mevcuttur.Normalde görevimiz tezgahta bitmekle birlikte, abonelerimizden başlayarak ücretsiz olarak dağıtıyoruz. tüketimi yüksek, vatandaşlarımıza yardımcı olmak amacı ile ve montajı arkadaşlarımız tarafından yapılmaktadır. İlk etapta vatandaşlarımız suyun biraz yavaş akmasını sağladığı için biraz garip gelecek ama alışınca bence çok kullanışlı bir cihaz, kullanışlı bir modül. Bu konuda kullanılan kimyasal elemente kadar her türlü raporu test edilmiş uygun bir araçtır. Evlerimizde ve iş yerlerimizde de kullanıyoruz ve kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Şu anda talep edenler için abonelik çalışmalarımıza da ekliyoruz. Kendi programımızda şu anda ayda 20 metreküpten fazla su kullananların neredeyse tamamına sığdırmaya çalışıyoruz. 25-30 lira civarında ama kötüleri de var, tavsiye etmiyoruz. Dağıttığımız perlatör yaklaşık yüzde 40 tasarruf sağlıyor” dedi.

“EYLÜL AYINDA ARTIŞ İSTEYECEĞİZ” İSKİ’nin tarihinde görülmemiş bir kuraklık yaşandığını belirten İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Solmaz, “Sadece İstanbul’da değil tüm Avrupa’da kuraklık söz konusu. İSKİ tarihinde görülmemiş.Her yıl Istrancalar’dan minimum 100 milyon metreküp su aktarıyorduk bu sene 50 milyon yani 50 milyonda kalacak demek ki benim açığım var. Avrupa yakasında 50 milyon 50 milyon metreküp Ben ne yapmaya çalışıyorum Anadolu yakasından daha fazla su aktararak bu açığı kapatmaya çalışıyorum Havzası kendi içinde dar olduğu zaman aktarma barajı olarak kullanılmış. kuruldu.2000’li yıllardan beri dışarıdan su transferi yapmıyoruz yılda 25-30 milyon metreküp gibi çok mütevazi bir su vermemiz yeterli.Şu anda günlük 50 bin metreküp su alıyorum. Alibeyköy Barajı’ndan, diğer sistemlerde Alibeyköy Barajı çok elverişlidir ve görevini yerine getirmektedir. Eylül ayında zam talebinde bulunacağız çünkü işçilik maliyetlerimizde, elektriğimizde, elektriğimizde ve dövizde artış kesin. Kullandığımız kimyasallar ve yedek parçalarda ciddi döviz girişi olması nedeniyle eylül ayında zam talep edeceğiz” dedi.

İSTANBUL BARAJLARINDA SON DURUM İstanbul’da barajların doluluk oranı bugün itibarıyla yüzde 35.94. – yüzde 69,24 Büyükçekmece Barajı – yüzde 16,97 Sazlıdere Barajı – yüzde 20,05 Istrancalar Barajı – yüzde 34,47 Kazandere Barajı – yüzde 7,82

Pabuçdere Barajı – yüzde 4,81

– İstanbuleskipazar-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu