Haber

Sarıyer’de kiliseye düzenlenen silahlı saldırıyla ilgili 25 kişi tutuklandı

İstanbul’un Santa Maria İtalyan Kilisesi’nde Pazar günü ayin sırasında kar maskesi takan iki silahlı saldırganın ateş açması sonucu ağır yaralanan 52 yaşındaki Tuncer Cihan, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

2 saldırgan ve bunlarla bağlantılı 51 şüpheli yakalandı

Kanlı saldırının ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü ve TEM grupları tarafından yürütülen operasyonlarda Tacikistan asıllı AK ve Rus asıllı DT isimli iki şüphelinin de aralarında bulunduğu 51 şüpheli yakalandı.

34 şüpheli tutuklanma talebiyle adliyeye sevk edildi

Saldırıyla ilgili soruşturma süreçleri tamamlanan 34 şüpheli, tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

25 kişi tutuklandı

Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 25’i tutuklanarak cezaevine gönderildi. 9 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Detaylar sevk mektubunda açıklandı

Öte yandan saldırıya ilişkin yeni detaylar gelmeye devam ediyor.

Olayın detaylarına Savcılığın sevk yazısında ulaşıldı. Sevk yazısında, olay günü, aralarında papazın da bulunduğu yaklaşık 31 kişinin Santa Maria Kilisesi (Meryem Ana’nın Doğuşu Kilisesi) olarak adlandırılan ibadethanede bulunduğu belirtildi. ‘Pazar servisi’

Silahın bir süre alıkonulduğu belirtildi.

Sevk yazısında, şüphelilerin otomobili yakın bir bölgeye bıraktıktan sonra tanınmamak için yüzleri maskeli ve silahlı olarak kapıya geldikleri belirtiliyor. Bu sırada Tuncer Cihan kiliseye girerken, kiliseye önden giren şüpheli David T., silahının kabzasıyla Cihan’ın başına vurarak, ardından kilisede bulunanlara anlattı. Hiçbir amaç gütmeden ateş etmeye başladığı belirtildi.

Daha sonra şüpheli David T.’nin Cihan’ı başından vurarak olay yerinde öldürdüğü, kilisedeki halka ateş etmeye devam etmek istediği ancak silaha bir süre el konulduğu kaydedildi.

Kilisede yüksek sesle bir şeyler söyledi ama anlaşılamadı.

Şüphelilere araç sağlanması; Sevk yazısında, olay öncesinde saklanma ve barınma şartlarını yerine getiren ve 2 şüpheliyle temas halinde olduğu tespit edilen kişilere operasyon düzenlendiği belirtilirken, olaydan sonra, ormanlık alanda kabza, kızak, şarjör, şarjör mermisi ile kamuflaj amaçlı giydikleri maske, mont gibi kıyafetler ele geçirildi. .

Güvenlik ve istihbarat birimleri, 5 Ocak’ta Kayseri’de içeriği tam olarak belirlenemeyen ancak örgütsel olduğu düşünülen hücrenin yasa dışı faaliyetinin arka planını araştırırken, şüphelilerin izlerine bir kez daha rastlandı. 7 Ocak’ta aynı şehir.

Bunun üzerine saldırıyı gerçekleştiren ağın kilit isimlerinden David T., Amırjon K. ile birlikte hareket ettikleri düşünülen Abdülaziz A., Rasul A., İslam M., Omadbek KD ve Temurbek MUE 19.09.2019 tarihinde bir araya geldi. Saldırıdan günler önce 5 Ocak’ta 34 LP ve 34 FOU’lu bir plaka verilmişti. 2 araçla İstanbul’dan yola çıktı.

Şifreleri yavaş yavaş analiz edilen hücre üyelerinin, Kayseri’ye gittikleri ve orada karşılandıkları belirlendi. “Abdullah” Amenullah H. kod adlı kişi, kendisini Kayseri’nin Kocasinan ilçesine bağlı Yenidoğan Mahallesi’ndeki bir adrese götürdü. Söz konusu adreste örgütsel toplantı yaptıkları belirlenen şüphelilerin, 7 Ocak günü saat 05.36 ile 17.18 arasında Kayseri Melikgazi’de güvenlik güçlerinin bildiği bir otelde buluştukları kaydedildi.

Amırjon K. ile beraberindeki hücre üyelerinin Rasul A., Davıd T., Omadbek D. ve Temurbek E.’nin 205 numaralı odada, Omadbek D. ve Temurbek E.’nin ise otelin 305 numaralı odasında olduğu belirlendi. .

Aracı Türkiye’ye getiren kişi hava yoluyla Rusya’ya gitti.

Olay günü ve öncesinde kullanılan Polonya plakalı EL738FX plakalı Hyundai aracının, 27 Kasım 2022 tarihinde Edirne Hamzabeyli Kara Hudut Kapısı’ndan ülkeye girdiği tespit edilen Abdullo B. isimli Tacikistanlı şahıs tarafından ülkeye giriş yapıldığı belirlendi. hücrenin ‘kayıp’ bir üyesi.

Aracı Türkiye’ye getiren şahsın, aracın girişinden iki gün sonra 29 Kasım 2022’de İstanbul’dan Rusya’nın başkenti Moskova’ya hareket ettiği bildirildi. Edinilen bilgi ve belgelere göre, söz konusu Polonya plakalı otomobilin şüpheli Shamsullo R. idaresindeki PTS sorgusu sırasında 23 Ocak’ta havalimanı çevresinde, Ocak’ta ise Fatih ilçesi çevresinde kullanıldığı öğrenildi. 24.

Eylemin ardından sakalını kestiği belirtildi.

Yazıda, 2 zanlının olaydan sonra kullandığı aracı henüz belirlenemeyen bir noktada terk ettiği belirtilirken, zanlılardan ele geçirilen eşyalar arasında jiletle yeni kesilmiş uzun sakalların da bulunduğu kaydedildi. şüpheli David T.’nin ise olaydan sonra uzun sakallı olduğu ancak yakalanınca sakalının kesildiği belirtildi. Ayrıca şüpheli David T.’nin yakalanmamak için sakalını kestiği de kaydedildi.

Kur’an-ı Kerim’de ikamet belgesinin olduğu kaydedildi.

Sevk yazısında, 2 şüphelinin ikamet adreslerinden birinde yapılan aramalarda şüpheli Amirjon K.’ye ait Kur’an-ı Kerim’de saklanan ikamet izin belgesinin ele geçirildiği, ayrıca konunun araştırıldığı belirtildi. DEAŞ terör örgütüne ilişkin saldırıların yayınlandığı bir sitede, eylemin DEAŞ terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği bilgisi paylaşıldı. Üstlendiği belirtildi. Öte yandan 2 şüphelinin, örgütün eylemi gerçekleştirdiği paylaşımda fotoğrafları çıkan kişiler olduğu da belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu