Haber

Kasım 1918’den Mayıs 1919’a Mustafa Kemal Paşa’nın İlerleyen Yolculuğu

Bugün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. 104 yıl önce bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’a ayak bastı ve Kurtuluş Savaşı’nı başlattı. Ama ondan önce İstanbul’da geçirdiği altı aylık süreçte kurtuluş için çözümler düşündü. Bu içeriğimizde Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a gitmeden önceki bu süreçte neler yaşadığını inceledik…

Mustafa Kemal Paşa, genç bir subay iken Libya çöllerinde başladığı mücadelesini uzun yıllar sürdürdü.

Trablusgarp’ta İtalyanlara karşı milis kuvvetleriyle birlikte savaşan Mustafa Kemal, 1914’te Dünya Savaşı’nın patlak vermesinden sonra Yarbay rütbesiyle Çanakkale’de büyük başarılar elde etti. Bu savaştan sonra büyük bir üne kavuşmuş, daha sonra Suriye Cephesinde önemli başarılar elde etmiştir.

Mondros Mütarekesi ile yenilgiyi kabul eden Osmanlı Devleti’nin generali olarak İstanbul’a geldi.

Bütün gençliğini savaşlarda ve cephelerde geçirmiş bir asker olarak geldiği imparatorluğun başkenti işgal altında teslim olmuş bir şehirdi.

Ancak bir an bile umutsuzluğa kapılmadı.

İstanbul’a geldiği anı defterine şu satırlarla yazdı:

İşgal gemilerini geçerek limana çıktım. Bir süre yalnız yürüdüm. fazla param yoktu Pera Palace’ta bir odaya yerleştim. Her şeyin mahvolduğunu gören bir adam gibi hüzünlendim, mahvolan her şeyin toparlanabileceğini bildiğim için umutluydum.’

İstanbul’da bulunduğu süre boyunca kurtuluşun çarelerini düşündü. İstanbul’da işgale karşı direnişi destekleyen bir hükümetin iktidara gelmesi için uğraştı. Ancak başarısız oldu.

İstanbul’da geçen her gün işgalcilerin şehre daha çok yayıldığını, Osmanlı Devleti’nin tüm idari kademelerini kontrol altına aldıklarını ve istedikleri kişileri kolayca tutukladıklarını gördü. Belli bir noktadan sonra kurtuluşun İstanbul’dan değil, Anadolu’dan sağlanacağını anladı.

Artık önemli olan, geniş yetkilerle Anadolu’ya geçişin zeminini hazırlamak ve orada direniş örgütlemekti. Bunun için çalışmalarını hızlandırdı.

İstanbul’dan ayrılmayı kafasına koyduğu günlerde planlar yaptığını anlayan Cevat Paşa kendi kendine şu soruyu sormuş:

‘Bir şey yapacak mısın Kemal?’

“Evet Paşa, bir şeyler yapacağım.”

‘Tanrı seni korusun’

“Mutlaka başaracağız.”

Yunanistan, 15 Mayıs 1919’da İzmir’e asker çıkardığında, Mustafa Kemal Paşa, Saray’dan geniş yetkiler alarak Ordu Müfettişliği’ne atandı.

İngiliz belgelerinde yer alan Mustafa Kemal Paşa’nın resmi görevi, Karadeniz’de düzeni sağlamak ve bölgedeki milis kuvvetleri arasında çıkan çatışmaları sona erdirmekti. Mustafa Kemal Paşa gitmeden önce annesini ziyaret etti. Ondan ayrılmak istemeyen annesine ‘Gitmem lazım anne çünkü buraların Selanik gibi olma ihtimali var’ demiş. söz konusu. Vatanını kaybetmenin ne demek olduğunu çok iyi bilen Zübeyde Hanım çaresiz gözyaşlarını sildi.

16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan hareket eden Bandırma Vapuru, bir milletin yeni kurtuluş hamlesinin izlerini taşıyordu.

Mustafa Kemal Paşa, üç günlük oldukça riskli bir yolculuğun ardından Samsun’da Anadolu topraklarına ayak bastı. Artık önünde yeni ve uzun bir mücadele vardı…

19 Mayıs’ın Gençlik Bayramı olarak kutlanmasının nedeni Atatürk’ün bugünü Kurtuluş Mücadelesinin başlangıç ​​tarihi olarak belirlemesidir.

Atatürk’ün yazdığı Nutuk, ’19 Mayıs 1919’da Samsun’a gittim’ ifadesiyle başlar. Milli Mücadele ve gerçekleştirilen İnkılaplar sonrasında ilan edilen Cumhuriyetin her zaman bekçisi ve bekçisi olarak tayin edilen gençler, her yıl 19 Mayıs’ta milli mücadelenin başlangıcını Bayram olarak kutluyor.

19 Mayıs 1919, Atatürk’ün Gençliğe Hitabet’inde vurguladığı ‘en karanlık günlerde, en karanlık koşullarda, umudunu kaybetmeden çalışmaya devam etmenin’ simgesi olan bir tarih olarak görülüyor.

sason-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu