Haber

İran ve AB nükleer müzakere heyetinden sürpriz görüşme

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Buyruk Abdullahiyan ve İran müzakere heyeti lideri Ali Bagheri Kani, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Genel Sekreter Yardımcısı ve AB Dışişleri Servisi Siyasi Direktörü Enrique Mora ile Ürdün’de bir araya geldi.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve İran, İran’ın nükleer faaliyetlerinin denetimini içeren “Kapsamlı Ortak Eylem Planı” adlı bir anlaşmayı 2015 yılında imzaladı. Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2018 yılında anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmişti. Kasım 2021’de ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve gelmesiyle yeniden başlayan anlaşmaya geri dönüş çalışmaları bu süre zarfında devam ediyor. İran basınında yer alan habere göre İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve İran müzakere heyeti başkanı Ali Bagheri Kani, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve İran Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Siyasi Direktörü Ali Bagheri Kani ile bir araya geldi. AB Dış İlişkiler Servisi Enrique Mora Ürdün’de. geldi. Görüşmenin detayları henüz açıklanmadı.

“İran nükleer anlaşmadaki taahhütlerine geri dönmeye hazır”

İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen 3. Uluslararası Tahran Diyalog Forumu’nda (TDF) nükleer müzakerelere ilişkin açıklama yapan İran Dışişleri Stratejik Kurul Başkanı Kemal Harazi, “Nükleer müzakerelerle ilgili birçok sorun çözüldü. anlaşmadaki taahhütlerine geri dönülür. Şu anda tek sorun anlaşmanın ve geçmiş meselelerin korunmasıdır. Umuyoruz ki Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) heyetinin İran ziyareti sırasında bu sorun çözülecektir.” Harazi, İran’ın bölge ülkeleriyle diyaloğu her zaman gereği gibi karşıladığını söyledi. Hiçbir ülkeyi işgal etmedi ve haklarını savunmak isteyen ülkelere yardım etme telaşımız doğaldır.” – AMMAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu