Teknoloji

Çoğu zaman farkında olmadan deodorant olarak “terlemeyi önleyici” satın alırız: Peki fark nedir?

Günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelen kişisel bakım ürünleri arasında terleme ve kötü kokuyla baş etmek için kullandığımız deodorantlar önemli bir yere sahip. Ancak raflardaki eser çeşitliliğine baktığınızda pek çok “terlemeyi önleyici” Etiketini taşıyan ürünlere deodorant da denildiğini fark etmişsinizdir. Hatta çoğu zaman bu ürünleri deodorant olarak da satın alıyoruz.

Peki deodorantlar ve terlemeyi önleyiciler arasındaki ince çizgi nedir? Hatta bu kadar fark olduğunu ilk defa duymuş olabilirsiniz. arasında farklılıkları anlayınAyrıca kişisel bakım rutinimizde doğru seçimi yapmamıza da yardımcı olabilir.

İkisi arasındaki farkı anlamak için öncelikle ne olduğuna bakmamız gerekiyor.

Deodorantlar vücut kokusunu kontrol altına almak ve kötü kokuyu önlemek amacıyla kullanılan ürünlerdir. Kişisel bakım işidir. Esas olarak antimikrobiyal bileşenler ve popüler kokular içerirler. Bu bileşenler aynı zamanda terleme sonucu oluşan bakterilerin çoğalmasını engelleyerek kötü kokunun da önüne geçer. Ancak deodorantlar terlemeyi kontrol etmez, yani vücudun doğal terleme sürecine müdahale etmezler. Tek başına kokuya müdahale edebilirler.

ter önleyiciler Terlemeyi azaltmak veya önlemek için formüle edilmiş ürünlerdir. Çoğunlukla alüminyum bazlı bileşenler içerirler. Bu bileşenler ter bezlerini geçici olarak bloke ederek terlemeyi azaltır veya durdurur. Bu nedenle terlemeyi önleyici maddeler hem kötü kokuyu önler hem de terlemeyi önler.

Deodorant ve ter önleyiciler aslında başka amaçlara hizmet eder.

Her iki eser de terlemeyle ilgili ve Kötü kokuyla mücadele etmek için tasarlandı Deodorantlar sadece kokuya odaklansa da antiperspirantlar terlemeyi kendi kendine kontrol etme özelliğine sahiptir. Bu nedenle tercih edilen etkiyi elde etmek için genellikle iki eserin bir arada sunulduğu kombin çalışmaları tercih ediyoruz.

Deodorantlar içerdikleri antimikrobiyal elementler ve kokular sayesinde temel kokuya gelince Odaklanırlar. Terlemeyi önleyici ilaçlar gibi terlemeyi etkili bir şekilde kontrol etme yetenekleri yoktur.

Antiperspirantlar terleme sorununa daha kapsamlı bir çözüm sunar.

Özellikle terlemeyi önleyici kullanımının meme kanserine neden olduğu söylenmişti. Ancak zamanla bunun gerçek olmadığı bilimsel olarak kanıtlandı. Bu eserler şunları içerir: alüminyum bileşikleri içeren cilt Ter bezlerini bloke ederek terlemeyi önlerler. Bu sayede sadece kötü koku değil aynı zamanda terlemenin kendisi de kontrol altına alınır.

Terlemeyi önleyicilerin çalışma mekanizmasını şu adımlarla açıklayabiliriz:

  • Genel olarak alüminyum klorohidratveya alüminyum zirkonyum tetraklorohidrat gibi alüminyum bileşenler içerirler.
  • Alüminyum bileşenler uygulandığı alanda kullanıma uygundur. ter bezleri Ter salgısını geçici olarak bloke ederek azaltırlar. Bu tıkanıklık terin cilt yüzeyine ulaşmasını engeller.
  • Terlemeyle ortaya çıkan hidrojen iyonları alüminyum bileşenlerle birbirine bağlanır. Bu bağlanma işlemi su ile birleşerek jel formunda bir element oluşturur. Bu jel maddesi ter bezlerini bloke ederek terlemenin azalmasına katkıda bulunur.
  • alüminyum bileşenler, Antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu özellikleri sayesinde terle birlikte ortaya çıkan bakterilerin çoğalmasını engellerler. Bu da kötü koku oluşumunu engeller.

Antiperspirantlar bu sistemlerin birleşimiyle terleme miktarını kontrol altına alarak kötü kokuya karşı etkili bir çözüm sunar.

Fakat alüminyum içeriği Bazı kişilerde cilt tahrişine neden olabileceğinden, kullanmadan önce bireysel hassasiyetlerin dikkate alınması önemlidir. Bu amaçla insanların doğal sistemlere başvurması tavsiye edilmektedir.

Piyasada pek çok karma ürün bulunsa da kişisel tercih ve ihtiyaçlara göre doğru ürünü seçmek oldukça önemlidir. Deodorant mı yoksa terlemeyi önleyici mi?Ne kullanacağınızı belirlerken cildinizin hassasiyetini ve önceliklerini dikkate almanızda fayda var.

Kaynaklar: Huffpost, ResearchGate

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu