Haber

DÜNYA DEVLETLERİ ARASINDA YERİMİZİ ALANA KADAR Adil MÜCADELEMİZDEN ÖDÜN VERMEYECEĞİZ

‘DÜNYA DEVLETLERİ ARASINDA YERİMİZİ ALANA KADAR Adil MÜCADELEMİZDEN ÖDÜN VERMEYECEĞİZ’

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104’üncü yıl dönümü töreninin ardından Kapıçam Şehir Mezarlığı’na gitti. Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, milletvekilleri ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün eşlik ettiği Tatar, 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenlerin mezarlarını ziyaret ederek karanfil bıraktı. Tatar, namazın ardından “Son Gelişmeler Çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Önemi” konulu konferansa katılmak üzere Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ne (KSÜ) gitti.

Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’nin tarihi, coğrafi ve jeopolitik konumu ve 1974 Kıbrıs Barış Harekatı hakkında bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kıbrıs Türklerinin geçmişten bugüne uluslararası toplantılarda Kıbrıs Türklerinin haklı davasını her fırsatta dile getirdiğini belirten Tatar, şöyle konuştu:

“Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104’üncü yılını kutluyoruz. Bundan 104 yıl önce Kahramanmaraş’ta olduğu gibi, 1974 yılında da aynı milli mücadele ruhu, Kıbrıs’ın Rumlaşmaması için Kıbrıs’ta da canını feda etti. Bu vesileyle herkesi rahmetle anıyorum. aziz şehitlerimize rahmetle, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Ruhları şad olsun. Kıbrıs, Osmanlıların 80 bin şehit vererek Venediklilerden ele geçirdiği, coğrafi olarak İskenderun Körfezi’nden ayrılarak yerleştiği vatanımızdır. şu anki coğrafyası Anadolu’ya sadece 65 km uzaklıkta, Toros Dağları ile Beşparmak Dağları’nın karşı karşıya olduğu bölgede 1878 yılında kurulmuştur.Kıbrıs’ı ilhak eden İngilizler yaklaşık 100 yıl boyunca bölgeye hakim olmuşlardır.Bu dönemde birçok Baskıcı sömürge yönetiminin politikaları nedeniyle soydaşlarımızın bir kısmı anayurtlarına, Anadolu’ya ve Avrupa’ya göç etmek zorunda kaldı.Adanın Rumlaştırılmasına yönelik politikalarla yaklaşık 100 bin olan Rum nüfusu kısa sürede 450’ye çıktı. Adanın sayısı 1000 civarına çıkartılarak adanın bir Yunan adası olduğu imajı verilmeye çalışıldı. Hem Lozan Antlaşması hem de Adnan Menderes Hükümeti’nin Kıbrıs Türklerinin haklı davasına yönelik çabaları sonucunda Türkiye, 1974 yılında tek taraflı müdahale hakkını kullanarak Kıbrıs Türklerinin soykırıma kurban gitmesini engelledi.

Bugün Kıbrıs, Türk Devletleri Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın gözlemci üyesidir. Mavi Vatan’ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 12 bin kilometrekarelik araziye sahip olan Kıbrıs, kendi deniz yetki alanı, kendi münhasır ekonomik bölgesi ve kendi havalimanı ile egemen bir devlet konumundadır. “Demokrasiye dayalı güçlü bir devlet yapısıyla tam bağımsızlığımızı kazanıncaya ve dünya devletleri arasındaki yerimizi alana kadar haklı çabalarımızdan taviz vermeyeceğiz.”

FAHRİ DOKTOR ÜNVANI VERİLDİ

Konferansın ardından KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasim bir konuşma yaptı. Yasım, geçen yıl KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a fahri doktora unvanı vermeye karar verdiklerini ancak deprem nedeniyle ertelendiğini belirterek, “KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı 104’üncü kuruluş yıldönümünde Üniversitemizde görmek çok anlamlı ve gurur verici. Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşu için “KSÜ Senatosu olarak geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a KKTC için verdiği mücadelelerden dolayı fahri doktora unvanı verilmesine karar vermiştik. Ancak bu anlamlı gün, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremi nedeniyle yaşandı” dedi.

Rektör Yasım daha sonra Cumhurbaşkanı Tatar’a Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında fahri doktora unvanını takdim etti.

Ömer KOÇ/KAHRAMANMARAŞ,

haberharran.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu