Haber

Çin’in Shandong uçak gemisi Tayvan açıklarına doğru yola çıktı

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin’in Shandong uçak gemisinin yakında Ada’da kruvaziyer operasyonları gerçekleştireceğini bildirdi.

Sosyal paylaşım sitesindeki açıklamasında

Gemi gezisi faaliyeti, ABD ve Kanada donanmalarına ait iki savaş gemisinin 9 Eylül’de Tayvan Boğazı’ndan geçmesi sonrasında gerçekleşti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada ayrıca gün içerisinde Ada çevresinde Çin’e ait toplam 13 askeri uçağın tespit edildiği, bunlardan 11’inin Çin’in etki alanlarını sınırlandırdığı varsayılan hava ve deniz hattını geçtiği belirtildi. Tarafların Tayvan Boğazı’nda ve Tayvan’ın “Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)” ilan ettiği sahanın güneybatısında uçtuğu kaydedildi.

Bakanlık dün, ada çevresinde Çin’e ait toplam 26 askeri uçak ve 13 savaş gemisinin tespit edildiğini bildirdi.

ABD Donanması’na ait “Arleigh Burke” sınıfı güdümlü füze taşıyan Ralph Johnson destroyeri ve Kanada Kraliyet Donanması’na ait “Halifax” sınıfı Ottowa yolcu gemisi, 9 Eylül’de Tayvan Boğazı’ndan rutin bir geçiş yaptı.

Çin ordusu, geçişin “kamuya açık bir gösteri” olduğunu iddia ederek, gemilerin takip edildiğini ve maddelere ve uluslararası kurallara uygun olarak tepki verildiğini belirtti.

Tayvan Adası’nı kendi toprakları, Tayvan Boğazı’nı ise karasuları olarak gören Çin, ABD’nin bölgedeki askeri varlığına karşı çıkıyor. ABD donanmasının bölgedeki navigasyon ve keşif faaliyetleri iki ülke arasında gerginliğe neden oluyor.

Çin’in kendi topraklarının bir parçası olduğunu iddia ettiği Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949 yılından bu yana fiilen bağımsızlığa sahip. Çin anakarası ile Tayvan arasında yaşanan iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık halen devam ediyor.

candirajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu