Haber

Bakan Kacır: “Milli Teknoloji Hamlesi’nde nihai hedefimiz, tam bağımsız ve müreffeh bir Türkiye ile kritik teknolojilerde yerli, milli ve güçlü üretimdir…

Bakan Kacır: “Milli Teknoloji Hamlesi’nde nihai hedefimiz, kritik teknolojilerde yerli, milli, güçlü üretim kabiliyetine sahip, tam bağımsız, müreffeh bir Türkiye’dir.”

“2 yılda sayısını 2’den 101’e çıkardığımız teknoparklarımız bugün 10 binin üzerinde teknoloji girişimine ev sahipliği yapıyor.”

ANKARA – Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Milli Teknoloji Hamlesi’nde nihai hedefimiz, kritik teknolojilerde yerli, milli ve güçlü üretim kabiliyetine sahip, tam bağımsız ve müreffeh bir Türkiye’dir.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ATO Congerisum’da düzenlenen 6. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nın açılışında konuştu. Dijital dönüşümü, küresel düzeyde işletmeleri güçlendirecek ve rekabet güçlerini artıracak bir fırsat olarak gördüklerini belirten Bakan Kacır, dijital dönüşüm teknolojilerinde şirketlerin dönüşümünü destekleyen ve üretim yeteneklerini güçlendiren programları hayata geçirdiklerini belirtti. Bilim ve teknolojide öncü TÜBİTAK ile son 22 yılda dijital dönüşüm alanında 9 binden fazla projeye 54 milyar lira katkı sağladıklarının altını çizen Kacır, “Teknoloji Odaklı Sanayi Projemiz kapsamında dijital dönüşüm Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkan ve kabiliyetlerle üretilmesine yönelik hayata geçirdiğimiz Move Programı’nı kullandık.” Yetkinliklerimizi güçlendirecek, cari açığımızı 1,8 milyar dolar azaltacak 42 projeye destek veriyoruz. Katma değeri yüksek ürün üretmek amacıyla yola çıkan yatırımcılar için son dönemde hayata geçirdiğimiz bir diğer destek sistemi ise ‘Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi’. Bu mekanizmayla yatırımcılarımıza TCMB nezdinde uzun vadeli kredi sağlıyoruz. “Uygun şartlarda yatırım kredisi sağlıyoruz” dedi.

Teknoloji ve stratejiyi değerlendirecekleri 1 milyar lira ve üzeri yatırım projeleri için 284 üründen oluşan ‘Stratejik Öncelikli Ürün Listesi’ ile 261 başlıktan oluşan ‘Teknoloji Alanları Listesi’ni paylaştıklarını hatırlatan Bakan Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü: aşağıdaki gibi:

“İşletmelerimizin verimliliğini artırmak ve ülkemizin değer üreten üretim gücünü daha da pekiştirmek amacıyla ileri teknoloji ve katma değeri yüksek yatırımlara sunduğumuz finansman desteklerine önümüzdeki dönemde de kesintisiz devam edeceğiz. Dijital Yakın zamanda hayata geçireceğimiz Dönüşüm Destek Programı, yatırım teşvik sistemimizin temel uygulamalarından biri olacak.” “Bu program aracılığıyla dijital dönüşüme yönelik yatırımları teşvik sistemimizin öncelikli alanları arasına yerleştireceğiz. Doğal dijital dönüşümün sunduğu rekabet avantajlarından tam anlamıyla faydalanabilmek için uluslararası iştiraklerimize de önem veriyoruz. 8,2 milyar bütçemiz var Euro başta KOBİ’lerimiz olmak üzere şirketlerimizin dijital dönüşüm süreçlerine destek sağlamak amacıyla “Avrupa Programına katıldık. Bu program sayesinde ülkemizde hayata geçirilecek Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri aracılığıyla işletmelerimizin Avrupa genelinde gelişmiş altyapılara erişimini sağlayacak, yatırım öncesi test etme ve yatırımcı bulma konusunda temel oluşturacağız.”

“Dijital dönüşüm alanında yürüttüğümüz politika ve stratejilerin odağında insan kaynağımıza dijital yetkinlikler kazandırmaktır.”

Dijital dönüşüm alanında yürütülen politika ve stratejilerin odak noktasının insan kaynağına dijital yetkinlikler kazandırmak olduğunu belirten Kacır, “8 model fabrikamızla geniş bir coğrafyada işletmelerimizin verimliliğini artıracak programları hayata geçiriyoruz. Farkındalık eğitimlerinden öğren-geri dön programlarına, proje uygulamadan işbirliklerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Önümüzdeki dönemde örnek fabrika sayımızı artıracağız.” Bunu 14’e çıkaracağız. Üniversite-sanayi iş birliğine örnek olan ‘Sektör Kampüs’ programımızla 93 firmayı 84 üniversiteyle eşleştirdik. Programla üniversite öğrencilerimize yapay zeka, sanayide dijital dönüşüm ve ileri üretim uygulamaları gibi alanlardaki en güncel bilgileri, saha profesyonellerinin de katılımıyla öğrenme fırsatı sunduk. Bu, “Önümüzdeki dönemde Yükseköğretim Kurulumuzla birlikte programı kalıcı olarak yapılandırmayı hedefliyoruz.”

“TEKNOFEST ile milyonlarca gence ulaşarak girişimcilik ruhunu ve kritik teknolojilerde tam bağımsız Türkiye fikrini güçlendiriyoruz.”

“TEKNOFEST ile milyonlarca gence ulaşarak, girişimcilik ruhunu ve kritik teknolojilerde tam bağımsız Türkiye fikrini güçlendiriyoruz” diyen Kacır, şöyle devam etti: “81 ilde kurduğumuz ‘DENEYAP Teknoloji Atölyeleri’ ile Düzenlediğimiz TEKNOFEST’lerle insan kaynağımızı küçük yaşlardan itibaren inovasyona ve dijital dönüşüme hazırlıyoruz. Dijital dönüşüm ve “Nitelikli insan kaynağının yanında girişimciliği verimliliğin bir diğer temel unsuru olarak görüyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak verdiğimiz desteklerle teknoloji ve inovasyon altyapımızı genişletiyor ve güçlendiriyoruz. Her ölçekteki firmada Ar-Ge ve inovasyonu hedefliyoruz” dedi.

“22 yılda sayısını 2’den 101’e çıkardığımız teknoparklarımız bugün 10 binin üzerinde teknoloji girişimine ev sahipliği yapıyor.”

Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile 182 işletmeye toplam 590 milyon lira yatırım yaptıklarını vurgulayan Kacır, “22 yılda sayısını 2’den 101’e çıkardığımız teknoparklarımız bugün 10 binin üzerinde teknolojiye ev sahipliği yapıyor. Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkınma Fonu, Bölgesel Girişim Sermayesi Fonu Davetleri ve Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile 182 işletmeye toplam 590 milyon lira yatırım yaptık, bu yatırımlar kaldıraç etkisi yarattı ve böylece bu işletmeler bir büyüme oranına ulaştı. toplam 23,1 milyar lira sermaye kaynağı TÜBİTAK Bireysel Genç Girişimcilerin desteğiyle 2 bin 293 teknoloji şirketine yatırım yaptık, girişim kuruldu, Bakanlığımızla birlikte başlattığımız Tech-InvestTR programında 4,6 milyar lira sermayeyi harekete geçirdik Hazine ve Finans Ar-Ge teşviklerimizden yüksek düzeyde yararlanan Ar-Ge merkezlerimiz ve teknopark şirketlerimiz, yaptığımız düzenleme çerçevesinde erken aşama teknoloji girişimlerine 755 milyon lira katkı sağladı. . “Girişimcilik ekosistemimizi küresel bir çekim merkezi haline getirmeyi hedefleyen Turcorn 100 programını başlattık” dedi.

Kacır, 2030 yılına kadar Türkiye’de hayata geçirecekleri 100 bin teknoloji girişiminden 100’ünün milyar doları aşmasını sağlayacaklarını vurguladı.

“Türk gençliğinin hedeflerini sınırlamasına, hayallerini kısıtlamasına izin vermeyeceğiz.”

“Türk gençliğinin hedeflerini sınırlamasına, hayallerini kısıtlamasına izin vermeyeceğiz” diyen Kacır, şöyle konuştu: “5G teknolojilerinden uçan akıllı mobilite sistemlerine, pillerden çip teknolojilerine, güneş panellerinden birçok alanda büyük atılımlara imza atacağız. rüzgar türbinlerine, biyoteknolojik ilaçlardan yeni nesil uydu teknolojilerine, finansal teknolojilerden uzay endüstrisine kadar.” “Türk gençliğinin hedeflerini sınırlamasına, hayallerini kısıtlamasına izin vermeyeceğiz” dedi.

“Milli Teknoloji Hamlesi’nde nihai hedefimiz, kritik teknolojilerde yerli, milli ve güçlü üretim kabiliyetine sahip, tam bağımsız, müreffeh bir Türkiye’dir.”

Milli Teknoloji Atılımı’nın nihai hedefinin tam bağımsız ve müreffeh bir Türkiye ile kritik teknolojilerde yerli, milli ve güçlü bir üretim yeteneği olduğunu belirten Bakan Kacır, “Ufkun ötesinde, tıpkı bizim gibi Türk Telekom’un yürüttüğü ilk insanlı uzay bilimi misyonumuz gibi. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki ilk astronot Alper Gezeravcı.” Bu programlarla bilim insanlarımız, girişimcilerimiz ve gençlerimizle birlikte Türk Yüzyılını inşa edeceğiz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde sürdürdüğümüz Milli Teknoloji Hamlesi’nde nihai hedefimiz, kritik teknolojilerde yerli, milli ve güçlü üretim kabiliyetine sahip, tam bağımsız, müreffeh bir Türkiye’dir. Bu, “Yetenek geliştirmek amacıyla düzenlenen fuarın bugünkü ana teması olan ülkemizde geleceğe yönelik teknolojilerin geliştirilmesi, ilerlemesi ve olgunlaşması hedefiyle tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, özellikle son yıllarda Ar-Ge ve teknoloji yatırımlarına ayrılan kaynakları artırdıklarını vurguladı. Savunma sanayiinin Ar-Ge harcamalarının 2002 yılında 50 milyon dolar civarındayken bugün bu rakamın 2 milyar doları aştığının altını çizen Görgün, “Savunma Sanayii Başkanlığı olarak bugüne kadar 74 Ar-Ge projesini tamamladık ve faaliyetlerimiz sürüyor. 67 Ar-Ge projesi yürütmeye devam ediyoruz.”Bu projelerin toplam maliyeti 10 milyar TL’nin üzerinde. Bu projelerin etkisi mali boyutlarının çok ötesindedir” dedi.

Savunma sanayinde kullanılan çiplerin tırnak ucundan küçük olmasına rağmen 100 cep telefonundan daha yüksek çıkış gücüne sahip olması gerektiğini söyleyen Görgün, şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemizin iletişim alanında dünyanın en üstün liginde olduğunu söylemekten gurur duyuyorum. Bildiğiniz gibi Alper Gezeravcı şu anda Dünya’ya dönüyor ve geçtiğimiz günlerde uzaydan dünyamıza birçok kez seslendi. Bugün, özellikle uydu haberleşme sistemlerinde 36 bin kilometreden cep telefonu sinyalinin trilyonda biri seviyesinde sinyal alıyoruz, “İşliyor ve anlamlı hale getiriyoruz. Derinlemesine mühendislik yetkinliğimiz, detaylı ve hassas üretim yeteneğimiz, uluslararası kalite standartlarında entegre süreç ve proje yönetimi yetkinliğimiz ve çevre kurallarına uyumlu sürdürülebilir üretim unsurlarımız ile burada kısaca özetlediğim projelerden çok daha fazlasını yönetebiliyoruz. Tanrıya şükür.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu