Ekonomi

Almanya’da fabrika siparişleri Ocak’ta yüzde 1 arttı

Almanya’da fabrika siparişleri, yurt dışından gelen siparişlerin etkisiyle Ocak ayında yüzde 1 arttı.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Ocak ayı fabrika siparişlerine ilişkin geçici verileri açıkladı. Buna göre yurt içinde üretilen ürünlere yönelik siparişler Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1 artarken, 2022 Ocak ayına göre yüzde 10,9 azaldı.

Fabrika siparişleri için piyasa beklentisi aylık bazda yüzde 1 azalması yönündeydi. Söz konusu siparişlerde 2022 Aralık ayında yüzde 3,4 artış yaşandı.

Almanya’da ocak ayında yurt içi siparişler aylık bazda yüzde 5,3 azalırken, yurt dışından verilen siparişler yüzde 5,5 arttı.

Söz konusu dönemde, Euro bölgesinden verilen yeni siparişler bir önceki aya göre yüzde 2,9 azalırken, diğer ülkelerden Almanya’ya verilen siparişler yüzde 11,2 arttı.

Ocak ayında, orta mal imalatçılarının siparişleri aylık %8,9 düşerken, sermaye malları siparişleri %8,9 arttı. Tüketim malları imalatçılarının siparişleri yüzde 5,5 düştü.

Bu arada Alman ekonomisi, enerji krizi ve rekor enflasyon nedeniyle 2022’nin son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 küçüldü.

Ekonomistler, Avrupa’nın en büyük ekonomisi durgunlukta olduğu için GSYİH’nın bu yılın ilk çeyreğinde daha da düşmesini bekliyorlar.

Teknik bir durgunluk, “GSYİH’de dörtte iki daralma” olarak adlandırılır.

Almanya, 10 yıllık düzgün ekonomik büyümenin ardından Kovid-19 salgınının ilk yılı olan 2020’de 2009’dan bu yana ilk resesyonunu yaşadı.

Alman hükümeti bu yıl ekonomide yüzde 0,2 büyüme bekliyor.

kocaaliajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu